sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Suklaata, ruusuja ja juhlahumua


Palataan edellisviikonlopun tunnelmiin: suklaisiin ja ruusuisiin juhlatunnelmiin. Glada snickaren keskimmäinen tytär täytti kuusi vuotta. Jokainen kuusi vuotta täyttänyt muistaa, kuinka tärkeä hetki se on. Jokainen lastenkutsuja järjestänyt äiti ja isä taas tietää, millainen voimain koitos ja jos haluaa niin leivontataitojen näytös lastenjuhlat parhaimmillaan ja pahimmillaan ovat.

Tässä kuvin tällä kertaa Glada snickaren frun kätten tuotoksia.

Pöytä on katettu, olkaa hyvät!

Yleensä kuusivuotiaat toivovat kakkuja synttäreilleen tyyliin: "prinsessakakku" tai "Hello Kitty -kakku". Meidän kuusivuotias halusi hedelmäkakun. "Äiti tee hedelmäkakku, jossa on päärynää, mansikkaa, mangoa ja banaania. Tai itse asiassa, ota kaikki!" Ihan kaikkia hedelmiä tähän kakkuun ei laitettu, mutta kerroksien väleihin päärynä- ja mangososetta ja banaania sekä päälle koristeeksi aprikoosia ja kiiwiä. Yleensä lapsille kakku ei maistu, mutta tämän meni kaupaksi.


Meidän juhlapöydän vakiotarjoiltava: suklainen vadelmakakku aikuiseen makuun.
Sulkaakakun kruunaa tummasta suklaasta valmistettu kuorrute ja aito ruusu koristeeksi.

Glada snickarens fru on kehitellyt tämän suklaakakun itse; yhdistellen ja lisäillen kahdesta muusta reseptistä. Hyväksi maistettu monissa juhlissa.

Glada snicarens frun vadelmainen suklaakakku


Pohja, yksi kerros (mutakakun pohja, jonka annetaan olla uunissa mutakakkua pidenmpään):

2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl kaakaojauhetta
1/4 tl suolaa
2 munaa
3 dl sokeria
1/2 rkl vaniljasokeria
1 dl rypsiöljyä

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Laita leivinpapareri irtokakkuvuokaan. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe ja suola. Vaahdota munat ja sokerit. Sekoita vaahdon joukkoon rypsiöljy ja kuivat aineet. Kaada taikina vuokaan ja paista uunista riippuen reilu 20 minuuttia.(Meidän kiertoilma uunissa riittää vajaa 20 minuuttia kiinteään pohjaan).
(Pohjaresepti www.sunnuntai.com)

Kakkukerroksien väliin vadelmia ja kostukkeeksi vadelmamehua sekä kermavaahtoa. Kerroksia kakkuun voi laittaa sen mukaan, kuinka ison kakun haluaa. Jo kahdenkerroksen kakku on riittävä yli kymmenelle aikuiselle, koska kakku on kovin tuhti ja täyttävä.

Kuorrutus:

200 g taloussuklaata
0,6 dl kermaa
1 rkl voita

Kuumenna kattilassa kerma ja voi, mutta älä keitä. Ota kattila pois liedeltä ja lisää suklaa paloina joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Tarvittaessa sekoittamista voi jatkaa lämpimän lieden päällä. Hetken jäähtymisen jälkeen kuorruta kakku. Kuorrutus ei saa jäähtyä liikaa, koska muuten se on vaikea levittää.
(Kuorrutus kirjasta Paapala Heidi, Leivotaan! Makeaa ja suolaista, Gummerus 2010)

Kynttöiden puhaltaminen on jännittävä hetki onnittelulaulujen jälkeen. Synttärisankarittaren juhlamekko on Polarn o. Pyretin viime vuoden kesämallistosta.
Mokkapalat ovat aina lasten makuun. Tarjoiluastiana Glada snickaren antiikkihankintoja Tukholmasta Högvakten-sarjasta.
Glada snickaren harrastaa Eskilstuna Järnbolagetin 1800-luvun tuotteiden keräilyä. Juhlapöydässä tällä kertaa kylttilänjalka ja servettiteline. Servetit Marimekon (Maija Louekari).
Kuninkaalliset kahvikupit ruotsalaisen Hackefors Porslin. Kuka on tämä Victoria?


Makeaa sunnuntaita,

Glada Snickarens fru

Tänä vuonna on erikoinen syksy, kun ruusut kukkivat vielä lokakuun puolivälin jälkeenkin.

Juhlapäivänä ruusuja myös ulkona.


P.S. Ei muistella sitä, että järjestelyurakasta selvittyään juhlahumun jälkeen fru oli flunssaisena peiton alla potemassa monta päivää. Sillä aikaa Glada snickeren vietti syyslomaa tyttäriensä kanssa Keski-Ruotsissa Södermanlandissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti