lauantai 28. syyskuuta 2013

Kuinka meillä valmistaudutaan kylmeneviin säihin?

Meillä valmistaudutaan flunssaisina lähestyvään talveen. Glada snickaren on viikkoja sitten vaihtanut ulko-ovien tiivisteet. Tiiviste on ekologista villapunosta. Lue lisää ekologisesta tiivistämisestä

Ulko-oven tiivisteenä ekologinen punottu "villanauha".


Fru taas on kantanut perheen "polttopuiden hakija-vastaavana" puut sisälle. Rappusten alunen odottaa vielä täyttöä isompana polttopuiden varastoimispaikkana. Kunhan flunssa helpottaa niin, siinä on yhden illan puhdetyö.


Keittiön polttopuut ovat kunnostetun puuhellan vieressä, mikrolle rakennetun hyllyn alla. (Mikron yläpuolella puuttuu vielä seinälista...)


Ikkunoihin Glada snickaren on laittanut sisälasit paikoilleen. Kesäaikaan ei tarvita kaksinkertaisia ikkunoita, koska silloin käsityönä naapurikylän Ilolan puuverstaalla valmistetut ikkunat saa helpommin auki.


Ikkunoista ei vedä kun on kaksinkertaiset lasit paikoillaan.

Kylmetessä on taas opeteltava sulkemaan ripeästi viileänä säilytystilana olevan ruokakomeron ovi ja sulkemaan lasten jäljiltä vierashuoneen ovi, jota ei lämmitetä muulloin kuin vieraiden tullessa, mutta jota lapset ahkerasti tykkäävät availla.

Glada snickaren tekee vielä viimeistelyjä kauden viimeisissä pihatöissä ennen pakkasia. Viikonloppuna pitäisi kylvää nurmikko odottamaan kevättä.

Glada snickaren pihatöissä.

Kun on kylmässä syyssäässä tehnyt ulkotöitä, maistuu illalla höyryävä kuppi teetä ja muutama voileipä. Glada Snickaren suosikkitee on vahvan savuinen taiwanilainen mustatee Tarry Lapsang Souchong, jota saa Helsingin Eerikinkadun teekaupasta Théhuone.Iltateensä Glada snickaren juo Bukowskis -huutokaupasta viime joululomalla ostetun 1920-luvun ruotsalaisen Vinranka-astiaston teekupista.

Glada snickaren juo iltateensä Vinranka-teekupista. Taustalla ystäväpariskunnalta tuliaisena saatu Pekka Jylhän teoksen kuvittama tarjotin Espoon Modernintaiteen museo EMMAsta.  

Glada snickaren suosikkitee on vahvan savun tuoksuinen ja makuinen.


Vanhan ajan tunnelmaan kuuluu, että kylmällä säällä lattianrajassa vetää. Apu kylmiin jalkoihin löytyy villasukista.

Flunssainen Glada snickarens frun kylmiä jalkoja lämmittää ihanat, joululahjana saadut polviin asti ulottuvat villasukat. Kiitos Virpi, nämä ehkä maailman ihanimmat villasukat lämmittävät tätäkin kirjoittaessa!

Hyviä syyssäitä ja lämpimiä jalkoja!

Glada snickarens fru teekupin ääreltä villasukat jalassa

Vetoisalla lattialla lämmittää pitkät villasukat ja villamatto.
**
Jos haluat tykätä: Glada snickarens fru Facebookissa



perjantai 20. syyskuuta 2013

Punainen Edith-lamppu valaisee pimeneviä syysiltoja

Edith Röd.
Olemme saaneet nauttia lämpimästä syksystä. Jopa niin lämpimästä, että on päässyt unohtumaan kunnon syyssäät ennen tämän päivän sateita.

Illat ovat alkaneet pimentyä, ja silloin huomio kiinnittyy valaistukseen.

Otimme kevään korvalla käyttöön ruokailuhuoneen, joka on vielä hieman kesken. Ikkunan listat odottavat maalia ja kattolistat puuttuvat niin kuin muuallakin alakerrassa. Mutta ei puhuta niistä..

Jotta ei tarvitsisi iltaisin syödä kynttilän valaistuksessa, hankimme ruokailuhuoneeseen uuden kattolampun. Huoneeseen sopiva vanha lamppu on ollut haussa jo jonkin aikaa, mutta sopivaa sopivalla hinnalla ei ole osunut kohdalle verkossa Glada snickaren suosimissa ostospaikoissa, esimerkiksi Bukowskis verkkohuutokaupassa tai ruotsalaisessa ostaa ja myy -palvelussa Blocket.

Tällä kertaa sopiva lamppu löytyi uudesta valaisimesta. Enpä olisi uskonut ennen Bankeryd Belysningin Lyktan Edith-lamppua, että meillä on joskus punainen lamppu. Rohkea valinta?

Tärkeänä kriteerinä lampun valinnalle oli, että sen on istuttava ruokailuhuoneen tapetteihin, pinkopahville kiinnitettyyn Sanbergin Elizabeth-tapettiin. Edithin punainen on samaa sävyä kuin Elizabethin kukkien heteet. Oliko valinta mielestäsi onnistunut?

Edithin punaisen sävyä löytyy tapetin kukkien heteistä.




Edithin ympäröi kaksinkertainen läpinäkyvä kangas ja sen sisällä oleva hehkulamppu on tavanomaista isompi.
Edith Rödillä on myös sisaruksia Edith Guld, Edith Silver ja Edith Vit. Mikä niistä on suosikkisi?

Itseäni houkuttelee Edith Guld. Myöhemmissä kirjoituksissa selvinnee miksi.

Meiltä löytyy punaista vielä puutarhastakin. Lämpimissä syyssäissä ruusut ovat alkaneet kukkia uudestaan.

Näin hienosti ruusut kukkivat syysillan auringossa tiistaina.


Ruusunpunaista viikonloppua Edithin valon alta,

Glada snickarens fru

P.S. Meillä tiedossa viikonloppuna nurmikonlaittoa. On kasa multaa, kasa sepeliä ja kasa luonnonkiviä. Saatte nähdä myöhemmin mitä niistä saatiin aikaiseksi.

**
Jos haluat tykätä: Glada snickarens fru Facebookissa

perjantai 13. syyskuuta 2013

Kultaokra syrjäytti keltaisen! Det blev guldokra i stället för gult!

Kolmen vuoden jälkeen vaaleankeltainen vaihtui kultaokraan meidän talon ulko-ovissa ja ikkunoissa. Glada snickaren mielestä aikaisempi väri keltainen oli liian kylmä. Nyt on ainakin lämmintä väriä toivottavasti ei ihan vielä viilenevässä syyssäässä.

Efter tre år byttes den gamla färgen av utedörrar och fönstrena från ljusgult till guldokra som bryter mot brunt. Glada snickaren tyckte att den gamla färgen gult var för kallt. Nu har vi alla fall varm färg i höstvärldet som förhoppningsvis förtsätter ännu varmt.

Juuri maalattu ulko-ovi. Nymålad utedörr.

De gula dörrar i vintras. Burr! Keltaiset ovet viime talvena, kylmä?!
Vanha keltainen ikkunanväri. Den gamla färgen i fönstret.

Nymålat fönster. Vastamaalattu ikkuna.

Uudestaan maalauksella haettiin lämmintä, paremmin vanhaa tunnelmaa (vaikka oikeasti 1700-luvulla ei vielä maalattu taloja) "parstugaa" jäljittelevään taloomme. Sopiva pellavaöljymaali löytyi Strömforsin ruukilta Rosenborgin Liiteristä.

Miltä mieltä olet: oliko värinvaihto onnistunut?

Målningens mål var att nå bättre ett gammaldags atmosfär i vårt hus som har sin frambild i parstugor (fast på riktigt pä 1700-talet brukade man inte måla hus. Den passliga linoljefärgen hittade vi i Roseborgin Liiteri vid Strömförs bruk.

Vad tycker ni: var det lyckad att byta färg?

Calluna från den lokala Seitlax trädgård. Kanervoja paikallisesta Seitlahden puutarhalta.


Kanervan tuoksuista syksyä!

Trevlig höst med doften Calluna!

Glada snickarens fru

**
(Korjaus / Korrigering 15.9.2015: uusi väri on kultaokra / den nya färgen är guldokra)

**
Jos haluat tykätä: Glada snickarens fru Facebookissa